فرشهای ماشینی ایرانی و ترک از جمله نمونههای چشمگیر هنر و صنعت فرشبافی هستند. فرش ماشینی ایرانی با پیوستن به تاریخچهی غنی فرشبافی ایران، طرحها و الگوهای متنوعی را با دقت و شکوه به نمایش میگذارند. از طرف دیگر، فرشهای ماشینی ترکیه با بهرهگیری از تکنولوژی و دستگاههای مدرن، طرحها و الگوهای هندسی خاص خود را تولید میکنند. رنگهای شاد و زنده به این نوع فرشها جلوهای بهروز و جذاب میبخشد.
اگر تمایل دارید درباره تفاوت فرشهای ماشینی ایرانی و ترکی بیشتر بدانید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
تولید فرش ماشینی در ایران به دوران پهلوی دوم (در دهههای ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰) بازمیگردد. در این دوره، با استفاده از تکنولوژیهای مدرن و دستگاههای بافندگی ماشینی، تولید فرش به صورت انبوه آغاز شد. این روش تولید باعث افزایش سرعت تولید، کاهش هزینهها و افزایش قابلیت تکرار طرحها شد. با این وجود، تفاوتهای بین فرشهای دستی و ماشینی در زمینه طراحی، کیفیت مواد اولیه و ارتباط با فرهنگ محلی مشهود بود.
ترکیه نیز از دهه ۱۹۷۰ به بعد به تولید فرش ماشینی پرداخت. با ورود تکنولوژیهای پیشرفتهتر و استفاده از دستگاههای بافندگی مکانیزه، ترکیه نیز توانست تولید فرشهای ماشینی خود را توسعه دهد. تا پیش از این، ترکیه نیز به عنوان کشوری با تاریخچهی فرشبافی دستی مشهور بوده است، اما تولید فرش ماشینی ترکیه نیز توانسته است جایگاه خود را در بازار جهانی پیدا کند. ترکیه با طراحیهای هندسی و الگوهای متفاوت، نیازهای بازار را تأمین نموده است.
فرشهای ماشینی ایرانی که به محبوبیت بالایی هم در ایران و هم در کشورهای خارجی رسیدهاند، ویژگیهای متعددی دارند. از این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فرشهای ماشینی ترکیه شامل سه نوع مختلف هستند که شامل: فرش ترکیه ساده، فرش ترک ممتاز و فرش سمرقند میشوند. این سه نوع فرش ماشینی ترک نیز درست مانند فرشهای ایرانی از ویژگیهای خاصی بهرهمند هستند که در این قسمت میخواهیم برخی از مهمترین ویژگیهای آنها را بررسی کنیم:
اگر بخواهیم از نظر مواد اولیه فرشهای ماشینی ایرانی و ترکی را بررسی کنیم، باید در ابتدا با موادی مانند پشم و ابریشم شروع کنیم تا متوجه شوید که هر کشور در تولید کدام نوع فرش بهتر کار کرده است.
در رابطه با فرشهای ابریشم، باید بدانید که ترکیه یکی از بهترین تولیدکنندههای این نوع فرش در جهان است که به کشورهای درجه یک جهان نیز صادر میکند. جالب است بدانید که قیمت فرشهای ابریشم ترک از فرشهای ابریشم ایرانی نیز بیشتر است و همین مساله ارزش و جایگاه والای فرش ابریشم ترک در جهان را نشان میدهد.
هر دو فرش پشمی ایرانی و ترکی به تاریخچهها، فرهنگها و هنرهای محلی خود احترام میگذارند. از یک سو، فرشهای پشمی ایرانی با طرحهای کلاسیک و فلسفههای هنری تاریخی به ارث رفتهاند. از سوی دیگر، فرشهای پشمی ترکی با الگوها و طراحیهای مدرن توانسته است نظر مردم کشورهای دیگر را به خود جذب کند. البته در نظر داشته باشید که به دلیل همسایه بودن دو کشور ایران و ترکیه و تاثیراتی که صنایع این دو کشور بر روی هم دارند، شباهت طرحها را میتوانید به راحتی متوجه شوید اما به نوعی میتوان گفت که فرشهای ترکی مدرنتر هستند.
در مقایسه فرشهای ماشینی پلی پروپیلن ایرانی و ترک، میتوانیم به خوبی الگو فرشهای ماشینی ایرانی و ترکی را متوجه شویم. به طور کلی فرشهایی که از جنس پلی پروپیلن ساخته میشوند، قیمت مقرونبهصرفهای دارند و مقاومت بالایی هم دارند. بنابراین عمر فرشهای ماشینی پلی پروپیلن ایرانی و ترک زیاد است.
فرشهای ماشینی ترک که از جنس پلی پروپیلن تولید شدهاند، دارای رنگهای شاد و سرزنده هستند؛ البته که در میان طرحهای متنوع فرشهای ایرانی نیز میتوان به راحتی رنگهای شاد پیدا کرد.
به طور کلی تقریبا فرشهای ایرانی و ترک کیفیت یکسانی دارند اما برای ایرانیان خرید فرش ایرانی به دلیل این که تولید داخلی است، گزینه مقرونبهصرفهتری به شمار میرود. البته که کیفیت فرشهای ماشینی ایرانی نیز در دنیا زبانزد است و این مساله هم یکی از دلایل خرید فرش ماشینی ایرانی است.
در دنیای فرشبافی، فرشهای ماشینی ایرانی و ترکی به عنوان دو نماینده برجسته شناخته میشوند، هر یک با مشخصهها و ویژگیهای خاص خود. فرشهای ماشینی ایرانی با طرحهای کلاسیک و هنری، از تاریخ و فرهنگ غنی ایران الهام گرفتهاند. این فرشها اغلب از پشم گوسفند و ابریشم بهره میبرند که به آنها بافتی نرم و لطیف میبخشد. از سوی دیگر، فرشهای ماشینی ترکی به طرحهای مدرن و هندسی معروفند، که الگوها و رنگهای جذابی را به آنها میبخشد.
البته با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از مواد اولیه یکسان، امروزه دیگر تفاوت زیادی بین فرشهای ایرانی و ترک نیست. تنها موردی که وجود دارد، قیمت پایینتر فرشهای ایرانی به نسبت فرشهای ترک است که سبب شده تا کمتر کسی به خرید فرشهای ترک فکر کند.